Kvalme i graviditeten: Sådan lindrer du graviditetskvalme

Af jordemoder Nanna Teglbjærg

Lider du af kvalme og opkast i din graviditet? Det er helt normalt, men kan være til stor gene. Derfor kan det være rart at vide, hvad du selv kan gøre for at reducere generne.

I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvorfor du får kvalme, og jeg vil give dig gode råd til, hvad du selv kan gøre for at lindre din graviditetskvalme.

Hvad er graviditetskvalme?

Op mod 75 – 80 % af alle gravide kvinder oplever kvalme i starten af graviditeten og ca. halvdelen oplever opkastninger. Det er derfor helt normalt – og oftest helt ufarligt – for både dig og baby. 

1 % af alle gravide oplever svær kvalme og opkast, kaldet hyperemisis, som kræver behandling på sygehuset. Oplever du pludselig kvalme sent i graviditeten, er det også en god idé at kontakte din læge, da der kan være tale om en anden forklaring end graviditetskvalme.

Morgenkvalme er ofte en misvisende betegnelse, da kvalmen kan forekomme på alle tider af døgnet. Det er meget forskelligt, hvor generende kvalmen er. Nogle gange fører kvalmen også til opkast. 

Måske har du allerede nu fundet ud af, hvad der fremprovokerer din kvalme. Mange beskriver, at bestemte lugte, sult og stress øger kvalmen. Kvalmen er hyppigst mellem uge 6 – 16 og for de fleste aftaget helt ved uge 20.

Hvorfor får man kvalme i graviditeten?

Den helt klare årsag til graviditetskvalme er ikke helt klarlagt, men flere studier tyder på, at graviditetshormonet HCG har indflydelse. Jo højere mængde af hormonet, desto mere kvalme vil du typisk opleve. 

Moderkagen producerer HCG, og derfor vil gravide med tvillinger typisk opleve mere graviditetskvalme end gravide, der kun venter et barn.

Har du oplevet graviditetskvalme i første graviditet, er der en risiko for, at du også vil opleve kvalme i de næste. Ligeledes har arvelighed en betydning. Hvis din mor oplevede kvalme, vil du typisk opleve det samme.

Grundet andre graviditetshormoner som for eksempel prostaglandin, fungerer dit tarmsystem ikke optimalt, og tarmenes peristaltiske bevægelser er nedsat. Derved sker der en stagnation, hvilket kan være årsag til kvalmen.

Hvad kan jeg selv gøre for at lindre graviditetskvalme?

  • Spis gerne små hyppige måltider med 2 – 3 timers interval. Indtag dine måltider langsomt
  • Hav en kiks eller lignende klar på natbordet og spis den, inden du står op
  • Til morgenmad er grød god mod kvalme, da det er næringsrigt og nemt at fordøje. Kroppen skal hverken bruge energi på at opvarme eller fordøje grød
  • Rå grøntsager er ofte sværere for kroppen at omsætte og næringsindholdet er lavt. Men hvis det for eksempel er agurkestave, du har allermest lyst til, skal du ikke holde dig tilbage. Det vil være forskelligt, hvad der fungerer, og du gør det, der virker for dig
  • Drik rigeligt, men drik langsomt. Find ud af, om der er noget væske, der virker særlig godt for dig. Med eller uden smag, bobler. Nogle har glæde af at tilsætte citron
  • Desuden har myntete en kvalmestillende virkning – og husk låg på, da de virkende olier ellers fordamper. Put eventuelt en lille smule ingefær i. Vær dog opmærksom på, at sundhedsstyrelsen fraråder ingefærshots til gravide. Brug ingefær i naturlige mængder
  • Undgå iskoldt væske, da det får mavesækken til at trække sig sammen og skubbe maveindholdet op
  • Stress og søvnunderskud kan øge kvalme og opkast. Find ud af, hvad du kan justere i din hverdag. Skal du skrue ned for aktivitetsnivaeuet? Kan du påtage dig færre opgaver på arbejdet? Tag gerne en lur, når det er muligt
  • Nogle kan have god effekt af lidt adspredelse ved for eksempel at tage på en weekendtur og få tankerne over på noget andet

Sundhedsstyrelsen beskriver, at effekten ved Vitamin B6 tilskud også kaldet Pyridoxin, ses størst ved kvalme og med minimal effekt mod opkastninger.

Akupressur og akupunktur mod kvalme

Har du prøvet alle de gængse råd, så er det tid til at opleve effekten af akupunktur.

Akupunktur kan reducere kvalme og opkast og virker bedst efter nogle behandlinger. Jeg anbefaler, at du får 1 – 2 behandlinger i de første 2 uger og herefter 1 behandling om ugen, indtil dine gener er mindsket. Herefter vil de fleste kunne klare sig med 1 behandling hver 4. – 6. uge. Nogle af punkterne kan du selv trykke på derhjemme for at vedligeholde behandlingen.

Akupunktur virker ved at styrke kroppens egne ressourcer til balance og helbredelse. Formålet er blandt andet at øge blodcirkulationen, som nærer kroppen, og fjerne eventuelle blokeringer. Tarmens peristaltiske bevægelser øges og bidrager til en bedre fordøjelse og hjælper maden ned i stedet for op. 

De fleste, der modtager akupunktur, oplever øget energi og appetit, hvilket mindsker kvalmen.

Vil du vide mere?
Læs om akupunktur til gravide

Send os en besked, så kontakter vi dig hurtigst muligt

Kontakt os

Ved indsendelse af formularen accepterer jeg at BjørengKlinik kontakter mig pr. mail eller telefon